ÇANAKKALE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Kutlandı

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Kutlandı

 

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Kutlandı

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla kutlandı.

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde İÇDAŞ Kongre Merkezinde gerçekleştirilen  programa,  Çanakkale Valisi Ahmet ÇINAR,  İkmal ve Destekleme Komutanı Deniz Albay Erhan UÇAKHAN,  Belediye Başkan Vekili Rebiye ÜNÜVAR, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet TURAN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi UĞUR, Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas SERGİ,  Protokol Üyeleri, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf MEMİŞ konuşmasında; “Türk milletinin onurlu mücadelesi sonucunda elde ettiği bağımsızlığının belgesi İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 94. yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz.

 

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif  Ersoy;vatan toprakları işgal altındayken yazdığı bu eşsiz eserinde, Türk Milleti’nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, vatanımızın dört bir köşesinde yazdığı kahramanlık destanını dizelere dökmüş, bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştirmiş, milletimizin hislerine tercüman olmuştur.

 

İstiklal Marşı Türk Milleti’nin  tarihinin en karanlık günlerini yaşadığı   o günlerin heyecanıyla yazılmıştır. Bu yüzden Mehmet Akif:  “O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. “ diyerek bu durumu ifade etmiştir. Yine İstiklal Şairimizin “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diye dua etmesi istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir.

 

Mehmet Akif  Ersoy’un  Türk  Milletine  hediye edip, "O benim değil milletimin malıdır." diyerek  Safahat’ına almadığı İstiklal Marşı, bugün de bizlere vatanımızın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermekte, kalplerimizi, ruhlarımızı birleştirmekte, yolumuzu aydınlatmaktadır.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 94. yıl dönümünü kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş  Savaşımızın tüm kahramanlarını ve bu destanı bizlere hediye eden Mehmet Akif Ersoy´u rahmet ve minnetle  anıyor, hepinize saygılar sunuyorum.”  dedi.

 

Vahit Tuna Anadolu Lisesi öğrencilerinin, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Neslihan Uğur, Yasemin Şahan, Erhan Çelik ve Müzik öğretmeni Ayşe Nur Erdem Ergun koordinatörlüğünde hazırladıkları  “94. Yılda Mehmet Akif Ersoy’a Saygı“ adlı oratoryonun sunumu ardından, Toki Anadolu Lisesi Müdürlüğünce Hazırlanan “100. Yılda Gençliğin Çanakkale Destanı” adlı video sunumu ile program sona erdi.

 

 Toki Anadolu Lisesi Müdürlüğünce Hazırlanan, her öğrencinin kendi yazdığı dörtlüğü seslendirdiği ve Çanakkale Savaşının yaşandığı 50 farklı noktada çekilen “100. Yılda Gençliğin Çanakkale Destanı” video sunumu izleyenlere duygu dolu dakikalar yaşattı. Çanakkale Toki Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Gamze KARAKAYA koordinatörlüğünde, “Çanakkale Deniz Zaferinin 100. Yılında Gençlik Destan Yazıyor” adını verdikleri proje ile Toki Anadolu Lisesi  öğrencileri; Mehmet Akif’ten 100 yıl sonra Çanakkale için bir şiir kaleme aldı. 50 öğrencinin birer dörtlük yazarak oluşturduğu bu şiir, “100. Yılda Gençliğin Çanakkale Destanı” adı altında bir video klibe dönüştürüldü.

 

--------------------5-“Kötü talihimiz tersine döndüğünde,

Saldıran bileklerin güçle büküldüğünde,

İstiklâl Marşı doğdu, sonra da bestelendi,

Milletçe bir ağızdan coşkulu söylendi.”

 “Bu marş çalınınca yüreklere,

 Bir zapt edilmez heyecan gelir.

 Hatıra zaferler, yiğitlikler,

                                   Kaybolan binlerce insan gelir.”

-----6-İçinde bulunduğumuz yıl, anlamlı bir yıl. Çanakkale Deniz Zaferinin 100. yılı.  Mehmet Akif’in kuvvetli kaleminden dökülerek destanlaşan Çanakkale Savaşının 100. Yılı. Şimdi bu anlamlı yıla yakışır bir çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.

Çanakkale Toki Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Gamze KARAKAYA koordinatörlüğünde, “Çanakkale Deniz Zaferinin 100. Yılında Gençlik Destan Yazıyor.” adını verdikleri proje ile öğrencilerimiz; Mehmet Akif’ten 100 yıl sonra Çanakkale için bir şiir kaleme aldı. 50 öğrencinin birer dörtlük yazarak oluşturduğu bu şiir, “100. Yılda Gençliğin Çanakkale Destanı” adı altında bir video klibe dönüştürüldü. Şimdi sizleri her öğrencinin kendi yazdığı dörtlüğü seslendirdiği ve Çanakkale Savaşının yaşandığı 50 farklı noktada çekilen bu video klibi izlemeye davet ediyorum.

------------------ Mehmet Akif ‘den esinlenerek gerçekleştirilmiş böylesine güzel bir çalışmaya hayat verdikleri için Çanakkale Toki Anadolu Lisesi öğrencilerine ve öğretmenlerine teşekkür ediyoruz.

 

………..-“ 100. Yılda Gençliğin Çanakkale Destanı” adlı çalışmanın koordinatörü Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Gamze KARAKAYA’yı ve Çanakkale Toki Anadolu Lisesi öğrencilerini   sahneye davet ediyorum.

----------------7-Bedir aslanına denk Mehmet’in, Fatih’in, Yavuz’un sesi.

            Bu gönülden kükremeyi duyan hainin kaçar neşesi.

Allah başka İstiklal Marşını, bu millete yazdırmasın.

Vatanımda düşmanlara kendi mezarını kazdırmasın. “

 

------------------- Sayın Valim ,

  12 Mart İstiklâl Marşı´nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı burada sona ermiştir. Arz ederim.

 

 

 

 

Kayserili Ahmet Paşa Caddesi, Vilayet Binası, Kat 3 Çanakkale - (286)2171135 2171272 2172279 2171987 / Ek Bina (0286)2174693 2172965

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.